Haalbaarheidsonderzoek Solarparking Het Nieuwland

Wijkvereniging Dieren-West ziet weer mogelijkheden voor een solarparking op de parkeerplaats aan het eind van de Admiraal Helfrichlaan, Solarparking Het Nieuwland. Het idee is om boven de parkeerplaatsen zonnepanelen te plaatsen en zo lokaal groene energie voor de wijk op te wekken. In samenwerking met de gemeente Rheden en Rijn en IJssel Energiecoöperatie is een nieuw haalbaarheidsonderzoek gestart voor dit project.

Solarparking Het Nieuwland, een energiepark voor de wijk

De eerste stap is nu een nieuw haalbaarheidsonderzoek om vast te stellen hoe het project kan worden georganiseerd. De wijkvereniging heeft een samenwerkingsovereenkomst gesloten met de gemeente en Rijn en IJssel Energie coöperatie (REIJE). De gemeente stelt een financiële bijdrage beschikbaar. Met dank aan de gemeente is er nu geld, menskracht en expertise om de komende maanden te onderzoeken hoe we Het Nieuwland als energiepark voor de wijk kan worden ingezet. Voor de gemeente en REIJE is netcongestie ook een groot vraagstuk voor de realisatie van lokale energie-opwekprojecten. Het doel is ook om van dit haalbaarheidsonderzoek en mogelijk project te leren voor volgende buurt- en wijkprojecten in de gemeente en de regio.

Haalbaarheidsonderzoek ook naar innovatieve oplossingen

De wijkvereniging heeft eerder naar het realiseren van een solarparking op deze plek gekeken. Vanwege de op dat moment hoge kosten en het niet kunnen aansluiten van het project (geen ruimte op het net / netcongestie) is dat toen niet gelukt. Nu is de situatie gewijzigd, investeringskosten zijn gedaald en we gaan onderzoeken hoe we toch op het elektriciteitsnet kunnen aansluiten.

Netcongestie is een groot landelijk probleem waar allerlei innovatieve oplossingen zoals bijvoorbeeld laadvoorzieningen, buurtopslag en of door inzet van energiemanagement in wijken en buurten. We gaan onderzoeken op welke manier we de solarparking zouden kunnen bouwen. Mogelijk in combinatie met een of een aantal van de innovatieve oplossingen.

Wijkbewoners en omliggende bedrijven en verenigingen krijgen – als het project doorgaat – via de wijkcoöperatie de gelegenheid krijgen om te investeren en wellicht ook de mogelijkheid om de lokaal opgewekte stroom af te nemen.

Interesse in het project?

Heb je een vraag of wil je iets inbrengen over dit project? Laat het ons weten via info@rijnenijsselenergie.nl of duurzaam@dieren-west.nl. Wil je het project en/of de wijkvereniging volgen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief via www.dieren-west.nl.

Terug naar nieuwsoverzicht