Zonneveld De Bocht in Dieren feestelijk geopend

Zonneveld De Bocht in Dieren is op vrijdag 21 april feestelijk geopend. Het gaat om het eerste zonneveld op land in de gemeente Rheden. Het veld met 3.000 zonnepanelen voorziet jaarlijks zo’n 360 huishoudens van groene stroom.

Het zonneveld ligt op een voormalig bedrijfsterrein, in de bocht langs de spoorlijn van Dieren naar Eerbeek. Het terrein van ongeveer 1,2 hectare is eigendom van de gemeente Rheden en lag al jaren braak. Een groep enthousiaste bewoners, verenigd in de werkgroep Klimaatactief Dieren-Zuid, kwam enkele jaren geleden op het idee om hier een zonneveld te realiseren. “We zijn erg blij dat het samen met de gemeente en Rijn en IJssel Energiecoöperatie gelukt is om een zonneveld te realiseren op deze plek, waar oude en nieuwe energie elkaar ontmoeten: de stoomtrein en het zonneveld”, zegt Constans Pos van de werkgroep Klimaatactief Dieren-Zuid.

Energieneutraal
De gemeente Rheden werkte actief mee aan het bewonersinitiatief. Wethouder Paul Hofman: “Rheden wil in 2040 CO2-neutraal zijn en zo bijdragen aan een veilig klimaat. Stap voor stap nemen we afscheid van energie uit kolen, olie en aardgas. Dat doen we door energie te besparen en door schone energie op te wekken. Dit zonnepark levert daar een mooie bijdrage aan!”

Voor de realisatie en exploitatie van het zonneveld zochten de initiatiefnemers de samenwerking op met Rijn en IJssel Energiecoöperatie. Voorzitter Judith van de Geer: “We zijn trots dat we dit project samen met de lokale initiatiefgroep Klimaatactief Dieren-Zuid en de gemeente Rheden hebben mogen realiseren. We hopen in de toekomst samen met lokale initiatieven nog veel meer duurzame energieprojecten te realiseren.”

Uitdaging
Albert Bloem, bestuurslid projecten Rijn en IJssel Energie Coöperatie sluit zich daarbij aan: “Het was een uitdaging om dit project te realiseren. We zijn blij dat het gelukt is. Met dank aan de initiatiefnemers en de steun van de gemeente. Het zonneveld produceert nu sinds december groene stroom. We verwachten op jaarbasis zo’n 360 huishoudens van groene stroom te kunnen voorzien. Op naar de zomer voor nog meer lokale energie!”

Foto’s: Jan Willem Nieuwenhuize.

Terug naar nieuwsoverzicht