voormalige bunker als mogelijke energieopslag

Energie delen in Saksen Weimar

Betaalbare en betrouwbare energie

In de Arnhemse wijk Saksen Weimar verkennen we of bewoners energie kunnen gaan delen met elkaar. Dit doen Gemeente Arnhem, Rijn en IJssel Energiecoöperatie en adviesbureau Resourcefully samen met de bewonerswerkgroep Energiegemeenschap Saksen Weimar en andere bewoners. Het doel is dat er in de toekomst betaalbare en betrouwbare duurzame energie beschikbaar is voor alle woningeigenaren en huurders.

Huiseigenaren met zonnepanelen hebben in de zomer vaak overschotten aan duurzame stroom. Die kunnen ze in de toekomst niet altijd terugleveren aan het elektriciteitsnet. Zonde als die elektriciteit verloren gaat. Daarom zou het mooi zijn als we die in de buurt kunnen opslaan. En het zou nog mooier zijn als buren – woningeigenaren en huurders – die stroom tegen een gunstige prijs kunnen afnemen. Daarnaast is er in de wijk steeds meer elektriciteit nodig om woningen duurzaam te verwarmen en elektrische auto’s op te laden. Zoveel duurzame elektriciteit is nog niet beschikbaar. Bovendien dreigt het elektriciteitsnet overbelast te raken.

Hoe zorgen we ervoor dat het elektriciteitsnet die groeiende vraag aankan? Hoe kunnen we lokaal opgewekte duurzame energie in de wijk houden en ook lokaal tegen een goede prijs delen?

Energiegemeenschap

Het onderling uitwisselen van energie kun je regelen in een energiegemeenschap. Als je meer energie produceert dan je gebruikt, kun je dat leveren aan de buurt. Binnen een energiegemeenschap maak je ook prijsafspraken met elkaar. Zo kun je voor langere tijd eerlijke tarieven vastleggen, wat je krijgt als je energie produceert en betaalt als je afneemt. Dat is interessant voor alle bewoners van Saksen Weimar, huiseigenaren en huurders. Daarnaast willen we overtollige elektriciteit in de buurt opvangen. Bijvoorbeeld door deze om te zetten in warmte.

voormalige bunker als mogelijke energieopslag
De bunker in Saksen Weimar is waarschijnlijk geschikt om warmte in op te slaan.
Uit eerste onderzoek blijkt dat je met deze warmte in de winter ongeveer 200 woningen kunt verwarmen.

Opwek en verbruik in balans met app

Om te voorkomen dat het elektriciteitsnet te vol raakt (netcongestie) beginnen we vast met het  elektriciteitsverbruik op elkaar af te stemmen. Dus niet allemaal precies om half zes ’s avonds koken, de was doen en de elektrische auto opladen.

Om de opwek en het verbruik samen in balans te brengen, gaan we werken met een energie-app. Die helpt bewoners inzicht te krijgen in het eigen energieverbruik en belasting van het lokale stroomnet. Door slim met hun energie om te gaan, kunnen bewoners punten sparen die geld opleveren. Wil je meedoen, lees alle informatie over de app.

Wat levert het mij op?

Op de korte termijn levert de energie-app bewoners meer inzicht in het energiegebruik. Dat helpt de energierekening te verlagen. Lukt het daarnaast om het elektriciteitsnet op piekmomenten te ontlasten, dan staat daar ook een bescheiden geldbedrag tegenover.

Op de lange termijn werken we toe naar een energiegemeenschap waarin we elektriciteit opwekken, opslaan in warmte en delen met elkaar. Als je in de wijk elektriciteit levert, omdat je zonnepanelen hebt, kun je hiervoor een vergoeding ontvangen. Ook als je niet meer kunt salderen. Als je energie afneemt, kan dat voor een gunstige prijs. Door opwek en verbruik op elkaar af te stemmen, voorkomen we ook dat er extra infrastructuur en trafohuisjes in de wijk bij moeten komen. Dat bespaart ruimte, werkzaamheden en geld.

Bewonersavond 5 november

Op 5 november was er een bewonersavond waarbij we het energie delen en de Energie-app hebben toegelicht. Dit werd er besproken.

Contact

Wil je meedenken over of bijdragen aan de energiegemeenschap in de wijk? Of heb je vragen? Laat het weten via saksenweimar@rijnenijsselenergie.nl.


Achtergrondinformatie

Adviesbureau Resourcefully deed in 2021 onderzoek naar de energietransitie in de wijk Saksen Weimar. Het bureau bracht in kaart hoeveel elektriciteit er nodig is voor onder andere de warmtevoorziening en elektrische auto’s in 2030 en 2045. Ook lieten ze zien hoeveel elektriciteit er dan kan worden opgewekt. Alle info hierover vind je op Analyse Arnhem (resourcefully.nl). Het bureau werkt ook aan een vergelijkbaar project van energie delen in en met de bewoners van de wijk in Sporenburg in Amsterdam.

Rijn en IJssel Energiecoöperatie is een lokale energiecoöperatie die samen met inwoners en bedrijven in Arnhem en omgeving werkt aan energiebesparing en energie opwekken.