voormalige bunker als mogelijke energieopslag

Energie delen in Saksen Weimar

Betaalbare en betrouwbare energie

In de Arnhemse wijk Saksen Weimar onderzoeken we met gemeente Arnhem en de bewonerswerkgroep Energiegemeenschap Saksen Weimar de mogelijkheid om energie lokaal te delen. Het doel is om betaalbare, duurzame energie beschikbaar te maken voor alle bewoners, zowel woningeigenaren als huurders. In de zomer hebben veel woningeigenaren met zonnepanelen een overschot aan stroom, maar die kunnen ze niet altijd terugleveren aan het net. Zonde, want de energie gaat verloren. Het zou ideaal zijn om die energie lokaal op te slaan en tegen een gunstige prijs met buren te delen. Daarnaast is er in de wijk steeds meer behoefte aan elektriciteit voor duurzame verwarming en het opladen van elektrische auto’s. De beschikbare duurzame elektriciteit is nog niet voldoende, en er is een risico dat het elektriciteitsnet overbelast raakt.

Energiegemeenschap

Het onderling uitwisselen van energie kun je regelen in een energiegemeenschap. Als je meer energie produceert dan je gebruikt, kun je dat leveren aan de buurt. Binnen een energiegemeenschap maak je ook prijsafspraken met elkaar. Zo kun je voor langere tijd eerlijke tarieven vastleggen, wat je krijgt als je energie produceert en betaalt als je afneemt. Dat is interessant voor alle bewoners van Saksen Weimar, huiseigenaren en huurders. Daarnaast willen we overtollige elektriciteit in de buurt opvangen. Bijvoorbeeld door een warmteopslag in de bunker te maken. Deze warmte kan in de winter gebruikt worden voor het verwarmen van woningen in de wijk of voor het verwarmen van Zwembad Valkenhuizen

Dit project wordt mogelijk gemaakt door een subsidie van de Europese Unie. Onder de projectnaam ‘ACCU’ werken we als Saksen Weimar samen met de steden Brugge (BE) en Formies (FR). Arnhem is de ‘lead partner’ van het project. Dat wil zeggen dat de gemeente naast deelname in ons lokale project, ook de regie voert op het Europese ACCU-project.

voormalige bunker als mogelijke energieopslag
De bunker in Saksen Weimar is waarschijnlijk geschikt om warmte in op te slaan.
Uit eerste onderzoek blijkt dat je met deze warmte in de winter ongeveer 200 woningen kunt verwarmen.

Opwek en verbruik in balans met de Energie-app

Om te voorkomen dat het elektriciteitsnet te vol raakt (netcongestie) beginnen we vast met het  elektriciteitsverbruik op elkaar af te stemmen. Dus niet allemaal precies om half zes ’s avonds koken, de was doen en de elektrische auto opladen. Om de opwek en het verbruik samen in balans te brengen, gaan we werken met een Energie-app. Die helpt bewoners inzicht te krijgen in het eigen energieverbruik en belasting van het lokale stroomnet. Door slim met hun energie om te gaan, kunnen bewoners punten sparen die geld opleveren.

Wat levert het mij op?

Op de korte termijn levert de energie-app bewoners meer inzicht in het energiegebruik. Dat helpt de energierekening te verlagen. Lukt het daarnaast om het elektriciteitsnet op piekmomenten te ontlasten, dan staat daar ook een bescheiden geldbedrag tegenover. Op de lange termijn werken we toe naar een energiegemeenschap waarin we elektriciteit opwekken, met elkaar delen en opslaan in warmte. Als je in de wijk elektriciteit levert, omdat je zonnepanelen hebt, kun je hiervoor een vergoeding ontvangen. Ook als je niet meer kunt salderen. Als je energie afneemt, kan dat voor een gunstige prijs. Door opwek en verbruik op elkaar af te stemmen, voorkomen we ook dat er extra infrastructuur en trafohuisjes in de wijk bij moeten komen. Dat bespaart ruimte, werkzaamheden en geld.

Blijf op de hoogte!

Nieuwsbrief Saksen Weimar

Naam(Vereist)
E-mailadres(Vereist)
Privacy(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Bekijk de laatste nieuwsbrief over onder andere: bewonersonderzoek, laatste update Europees project, vormgevers gezocht.


Projectteam:

Werkgroep Energie
Saksen Weimar

De werkgroep bestaat inmiddels uit 13 leden. De leden komen bij elkaar om ideeën over het project uit te wisselen. Ook helpen ze bij de distributie van en ondersteuning bij de dongles.

E: jeroen@liefferink.nl

Gemeente Arnhem

Gemeente Arnhem is initiatiefnemer van het project. Projectleider David Willemsen is verantwoordelijk voor de uitwerking en uitvoering. Hij is onder andere bezig met het verkennen van de mogelijkheden voor warmteopslag in de wijk.

E: david.willemsen@
arnhem.nl

Rijn en IJssel Energiecoöperatie

‘REIJE’ is projectpartner en houdt zich bezig met bewonerscommunicatie, excursies en mogelijk met het faciliteren van een coöperatie in de wijk. Je kunt je bij REIJE ook aanmelden voor de werkgroep:

E: saksenweimar@
rijnenijsselenergie.nl


Bewonersbijeenkomsten

Bewonersavond 5 november 2024

Op 5 november 2024 was er een bewonersavond waarbij we het energie delen en de Energie-app hebben toegelicht. Dit werd er besproken.

Informatiebijeenkomst 21 januari 2025

Op 21 januari 2025 was er een informatiebijeenkomst met gastspreker André Zeijseink, een expert op het gebied van energiebeheer, die zijn ervaringen deelde met een energiegemeenschap in Loenen. Lees het verslag.