REIJE werkt samen met regionale initiatiefgroepen. Een van deze initiatiefgroepen is Energie de Liemers (EDL). EDL is sinds najaar 2022 onderdeel van REIJE en identificeert zich met een eigen naam, maar altijd ook als onderdeel van REIJE. Energie de Liemers en projectontwikkelaar IX Zon werken sinds 2021 samen in het project Zonnig Duiven. Projectontwikkelaar IX Zon heeft initiatief genomen voor dit zonnepark, gelegen aan de Nieuwgraafsestraat in Duiven. Het initiatief betreft de ontwikkeling van een grondgebonden zonnepark met een totaal oppervlakte van ca. 25 ha, vermogen 31 MWp, ruim 54.000 panelen.

Energie de Liemers heeft samen met REIJE begin dit jaar aangegeven medeaandeelhouder te willen worden van Zonnepark Zonnig Duiven voor 50% van de aandelen gedurende de huidige ontwikkeling van het zonnepark in plaats van pas na de bouw (zoals in eerste instantie de bedoeling was). Hiervoor hebben Energie de Liemers en REIJE verschillende redenen: we willen mee kunnen beslissen over de ontwikkeling project en een betere positie om leden straks ook een goede financiële deelname te kunnen bieden.

De Algemene Ledenvergadering van REIJE heeft hierover op 5 april positief besloten. Meer hierover lees je in de stukken van de ledenvergadering.

In april hebben we projectcontrole uitgevoerd op het project Zonnepark Zonnig Duiven. Op 1 mei hebben we IX Zon laten weten gebruik te maken van de Optie om 50% van de aandelen te kopen. De officiële koop en overdracht van de aandelen zal naar verwachting medio juni/juli plaatsvinden.

Voor de aankoop van 50% van de aandelen en de verdere ontwikkelingskosten, hebben Energie de Liemers en REIJE een financieringsplan gemaakt. REIJE stelt uit eigen middelen (uit eerdere projecten) geld beschikbaar. Ook vraagt Energie de Liemers een lening aan bij de provincie Gelderland. Daarnaast kunnen inwoners en bedrijven binnenkort (juni of september) mee investeren in de ontwikkelingsfase van Zonnepark Zonnig Duiven.

IX Zon en Energie de Liemers organiseren op maandag 22 mei om 20.00u een informatieavond bij De Stek in Duiven, aanmelden kan via info@energiedeliemers.nl .