Inschrijving zonaandelen Zonnig Duiven van start

Van donderdag 7 tot zondag 24 september hebben inwoners uit Duiven en omliggende gemeenten de kans om in te schrijven voor zonaandelen van het eerste lokale zonnepark Zonnig Duiven. Energie de Liemers biedt deze mogelijkheid aan iedereen die wil bijdragen aan de opwek van schone energie in de regio. Om belangstellenden te informeren over het initiatief zijn twee informatieavonden gepland op 5 en 7 september.

Investeren voor een duurzame toekomst
“Door te investeren in Zonnepark Zonnig Duiven draag je direct bij aan een duurzame toekomst voor onze regio. Als deelnemer draag je niet alleen bij aan de ontwikkeling van het zonnepark, maar ontvang je ook rendement uit de opbrengsten zodra het zonnepark klaar is. Zo houden we de voordelen binnen onze lokale gemeenschap”

Wout Oosterhof van Energie de Liemers

Groene samenwerking voor de regio

Energie de Liemers, een onderdeel van Rijn en IJssel Energiecoöperatie (REIJE), werkt samen met de projectontwikkelaar IX Zon om Zonnepark Zonnig Duiven te realiseren. Het zonnepark komt aan de Nieuwgraafsestraat in Duiven en zal plaats bieden aan 54.000 panelen, met een totaal vermogen van 31 MWp. Het park zal jaarlijks schone energie leveren voor zo´n 11.000 huishoudens, een belangrijke stap op weg naar lokale duurzaamheid. De bouw start naar verwachting in 2027.

Voorrang voor lokale omgeving

Om lokale betrokkenheid te stimuleren gaat Energie de Liemers nu Zonaandelen uitgeven. Een enkel Zonaandeel Zonnig Duiven Ontwikkeling kost € 1.000 en de minimale inleg is € 2.000. Er geldt geen maximum aantal zonaandelen. Mensen uit de directe omgeving – inwoners van Duiven, Zevenaar en Westervoort – krijgen voorrang bij de toekenning van de Zonaandelen. Inschrijven is mogelijk van donderdag 7 tot en met zondag 24 september.

Risicoprofiel

De kosten en minimale inleg voor een Zonaandeel zijn een bewuste keuze vanwege het hogere risicoprofiel van de Zonaandelen in deze fase. Het is nog niet zeker dat het project wordt gerealiseerd, omdat de vergunning nog niet is verleend. Onder andere daarom is de ontwikkelingsfase van het project een risicovolle fase. Voor de exploitatiefase van Zonnig Duiven geeft Energie de Liemers ‘Zonaandelen Zonnig Duiven Exploitatie’ uit. De inschrijving hiervoor start als het project klaar is om gebouwd te worden. De inleg per Zonaandeel (waarschijnlijk €250) en het risicoprofiel zijn dan lager.

Energie de Liemers

Energie de Liemers is een onderdeel van Rijn en IJssel Energiecoöperatie (REIJE). Als vijftig procent aandeelhouder heeft de coöperatie een stem in de ontwikkeling van het project en beslissen de leden in de toekomst mee over 50% van de opgewekte stroom en de opbrengsten. REIJE heeft eerder succesvol het burgerwindpark Koningspleij in Arnhem en het zonnepark De Bocht in Rheden ontwikkeld. De coöperatie streeft ernaar om schone, duurzame en betaalbare energie toegankelijk te maken voor iedereen.

Informatiebijeenkomsten

Op 5 september vindt de informatiebijeenkomst plaats bij Ogtent in Duiven. De bijeenkomst op 7 september is online.

Meer informatie op www.energiedeliemers.nl.

Terug naar nieuwsoverzicht