Basisschoolleerlingen bouwen echt mini-windmolenpark
Basisschoolleerlingen bouwen echt mini-windmolenpark
Laatmaarwaaien
Twitter user picture
lorettajacobs26 : Kwam deze video van afgelopen zomer tegen, zelfs in de pagode kon je genieten van het meezingfestijn van… https://t.co/RGSUbwzKN0
22-02-2018 12:59
Nieuws
Nieuwe penningmeester 13-02-2018
Tijdens de ledenvergadering van 24 januari 2018 hebben de leden Derk te Bokkel benoemd als bestuurslid met als functie Penningmeester. George Lagerberg blijft wel gewoon algemeen bestuurslid.
Nieuwe penningmeester
Cooperatiecafe op 16 februari gaat niet door 13-02-2018
Helaas kan het Coöperatiecafé van vrijdag 16 februari niet doorgaan. Tijdens de planning van de cafe's is onvoldoende gerealiseerd dat veel scholen een week eerder dan de officiële schoolvakantiewerk vrij hebben genomen. Het eerstvolgende cafe is nu 16 maart.
Hoge opkomst bij avond over isoleren in Dieren-West 08-02-2018
Zo’n 80 bewoners uit de wijk Dieren-West waren afgekomen op de avond over isoleren, georganiseerd door de Werkgroep Duurzaam Dieren-West.
Hoge opkomst bij avond over isoleren in Dieren-West
Oproep: Bos zoekt Buurt 08-02-2018
Gemeente Rheden krijgt een Tiny Forest! Een Tiny Forest is een dichtbegroeid, biodivers en inheems bos ter grootte van een tennisbaan. Dit minibos is een prettige plek voor vlinders, vogels, bijen, kleine zoogdieren én voor mensen. Een Tiny Forest is namelijk een bos van en voor de buurt. Het bos wordt een groene ontmoetingsplek in de wijk, waar kinderen en buurtbewoners van de natuur kunnen leren en genieten.
Oproep: Bos zoekt Buurt
Eerste koop ecowoningen in Schuytgraaf gesloten 08-02-2018
Op 25 januari is de eerste koopovereenkomst getekend van De Ideale Woning in ecowijk De Kiem. Dit is één van de 5 woningtypes in deze nieuwe autoluwe ecologische buurt in Schuytgraaf in Arnhem-Zuid. Het huis wekt zijn eigen energie op en wordt duurzaam gebouwd. Het is ontworpen door D+B architecten, één van de initiatiefnemers van de ecowijk. Ruim twee jaar na de start van het overleg met de gemeente is de handtekening door de eerste kopers van De Ideale Woning gezet.
Eerste koop ecowoningen in Schuytgraaf gesloten
Info

Laat maar waaien

Ruim 600 Gelderse basisschoolleerlingen bouwden in september en oktober 2014 een echt werkend windmolenpark.

Bekijk deze leuke video

 

Laat Maar Waaien! film

 

Bekijk het fotoalbum

Kinderen bouwen windmolens

 

In totaal zijn in Arnhem ruim 110 windmolens van zes meter hoog gerealiseerd. Deze vormen samen een tijdelijk mini-windmolenpark. Het mini-windmolenpark is op 6 oktober 2014 geopend tijdens de Green Tech Week Oost Nederland. Gedurende vier maanden staan de windmolens te draaien op Industriepark Kleefse Waard (IPKW) Westervoortsedijk 73 in Arnhem.

 

Naar aanleiding van dit project het de coöperatie onderzocht of het nu al loont om collectief kleine windmolens aan te schaffen. Voor nu blijkt het dat er nog verder ge-experimenteerd kan en moet worden met de molentjes van het "Laat maar Waaien!" project.

Een selectie van de mensen die zich heeft ingeschreven met het inkoopcollectief gaat nu meedoen met experimenteren.

 


Achtergrond van Laat maar Waaien!

Op een aantrekkelijke manier leren basisscholieren over techniek en duurzaamheid. Dit is het hoofddoel van dit project. Zij ervaren hoe het is om windenergie op te wekken in de eigen omgeving. Dit geldt ook voor alle mensen die het mini-windmolenpark komen bezichtigen.

 

De bouw van de windmolens maakt deel uit van het project ‘Laat maar Waaien!’. Daarin leren leerlingen hoe windenergie werkt en welke techniek hier bij hoort. Netwerkbedrijf Alliander, Provincie Gelderland, Rijn en IJssel Energie Coöperatie, Gemeente Arnhem, I-Link, Groene Transitie, Technoplanet, IPKW en Van Bijsterveldt en Daamen maken dit project onder andere mogelijk.

 

Oorsprong van Laat maar Waaien!

Dit evenement vindt zijn oorsprong bij het project MIR van kunstenaar Alphons ter Avest e.a. en bij een ledenvergadering van de Rijn en IJssel Energie Coöperatie van een jaar geleden. Door een van onze bedrijfsleden I-Link (Inge van der Vaart) werd het idee van de MIR geopperd om met kinderen windmolentjes te bouwen van afvalmateriaal. De leden hebben ter plekke besloten dat dit een mooi project zou zijn om in te participeren. Na een Broodje Energie en een week onderzoek door HAN studenten bleek het oorspronkelijke idee niet haalbaar als je ook energie aan het net wilt terug leveren. Na erg veel inzet van Inge van der Vaart en Petra Lettink en een mooie samenwerking met onze projectpartners is het samen met kinderen gebouwde windmolenpark uiteindelijk realiteit geworden!

 

Alliander

Alliander onderzoekt de effecten van kleinschalige lokale opwek van windenergie op haar netwerk. Meer opwekken en terugleveren van energie vraagt om meer capaciteit op het net. Daar moet op een slimme en betaalbare manier mee worden om gegaan.

 

Lees hier het persbericht en achtergrond van de organiserende partijen

Realisatie door Four Digits op basis van Plone.