Het hek is open.
Het hek is open.
Agenda
Nieuwe website live
01-01-2019
Op 1 januari gaat onze nieuwe website live.
01-01-2019 00:00 - 00:05
Nieuwe website live
Aankomende agenda items...
Nieuws
Verlenging collectief aanbod duurzame maatregelen 04-12-2018
Half oktober is in Arnhem een collectieve inkoopactie van start gegaan voor de aanschaf van isolatiemaatregelen en zonnepanelen.De gemeente heeft, om meer eigenaren in staat te stellen om hun woningen slim en energiezuinig te verduurzamen, besloten om de actie te verlengen tot eind januari 2019.
Verlenging collectief aanbod duurzame maatregelen
De Cooperatie is verhuisd 04-12-2018
Op 21 november is de Cooperatie verhuisd naar de Oude Kraan 72.
De Cooperatie is verhuisd
Nieuwe bestuursleden 04-12-2018
Tijdens de Algemene Ledenvergadering van 15 november zijn drie nieuwe bestuursleden benoemd.
Vacature Locatie beheerder 'Perronchef Lijn 2030' 27-10-2018
Rijn en IJssel Energiecoöperatie beheert ‘Halte 2030’ in Arnhem. Deze ruimte kan gebruikt worden door vrijwilligers en organisaties die bezighouden met energie en energiebesparing. Voor deze locatie zoeken zij een locatie beheerder.
Vacature Locatie beheerder 'Perronchef Lijn 2030'
Info

Verslag van bezoek aan windmolen

Ooit een windmolen van binnen gezien? Veertien mensen regeerden op facebook om mee te gaan naar Den Bosch om daar de molen te bekijken. Via de coöperatie waren Matty, Vriendin Matty, David, Jan, Petra, René, Marieke, Floortje + vriendin, Johan, Rob + vrouw, Hielco en Peter aanwezig.

Het was alsof we weer met een schoolreisje waren. Op het moment dat we Den Bosch binnenreden gingen de harten sneller kloppen. Waar is hij? Ondanks dat ze vrij hoog zijn, hadden we toch moete hem te vinden.

 

Het was mooi zonnepanelen en windmolen weer: heldere lucht en flink wat wind. Opvallend was dat we met windkracht 6 op 100 meter hoogte (problemen met paraplu's) het geluid van de molen niet hoorden (wel het geruis van de wind in de bomen, auto’s treinen, pratende mensen etc.) Had al vernomen dat nieuwe molens stil zijn, maar zo stil….

 

Er waren al enkele tientallen mensen op het terrein aanwezig, die voorgelicht werden door de bouwers (Raedhuys en Enercon) en mensen van de Bossche Duurzame Energie Coöperatie (www.facebook.com/bdec.nl) Voor deze molen waren obligaties uitgegeven. Voor een tweede molen wil men een stap verder: het verkopen van windmolendelen, zodat je zelf echt eigenaar wordt van een stukje van de windmolen. Ze zijn nu al bezig met voorinschrijvingen voor €10,00, hoewel het nog wel een paar jaar duurt voordat hij er is. Tijdens deze winddag zijn er al bijna 80 inschrijvingen! Ook wel wat voor Arnhem, Zevenaar, Duiven, Bergerden en andere plekken in onze omgeving.

 

Deze vrolijk draaiende molen wekt op dit moment meer dan 2MW aan energie op. In praktijk levert de molen voor 1340 huishoudens energie op. En een leuk detail: wanneer de molen slagschaduw veroorzaakt op een boerderij die in de buurt staat, dan schakelt de molen zich vanzelf uit.

 

Na de uitleg (we mochten helaas niet naar de top) hadden we nog even de tijd om een elektrische fiets uit te proberen, en een Segway. In de raceauto mochten we niet rijden, stom, hadden we best wel gekund.

 

Na met veel mensen gesproken te hebben gingen we voldaan weer terug. Veel inspiratie opgedaan en thuis maar meteen even kijken hoe dat nu precies met windmolendelen gaat.

Realisatie door Four Digits op basis van Plone.