Agenda
Hier opgewekt
23-11-2018
Op vrijdag 23 november vindt voor de zevende keer hét evenement HIER opgewekt plaats. Met 900 bezoekers en ruim dertig sessies is het Evenement HIER opgewekt het grootste landelijke evenement voor lokale energie-initiatieven in Nederland.
23-11-2018 09:00 - 22:00 — Spant! - Bussum
Hier opgewekt
Aankomende agenda items...
Nieuws
Kom op ons zomerfeest 26-06-2018
Op 29 juni bent u welkom op ons zomerfeest. vanaf 17.00 uur in De Broedplaats (DAZO), Spijkerstraat 125, Arnhem
Kom op ons zomerfeest
Minister Wiebes kondigt beleid stimulering lokale hernieuwbare energieproductie aan 20-06-2018
Minister Wiebes kondigt in zijn brief aan de Tweede Kamer van 15 juni j.l. aan hoe hij het stimuleringsbeleid voor lokale hernieuwbare elektriciteitsproductie wil vormgeven. In de brief bespreekt hij verschillende regelingen en aanpassingen van het huidige beleid, waaronder de de salderingsregeling, de postcoderoosregeling, en een ontwikkelfonds voor coöperaties.
Minister Wiebes kondigt beleid stimulering lokale hernieuwbare energieproductie aan
Unieke kennisbank Gelderse energiecooperaties gelanceerd 20-06-2018
Tijdens de ledenvergadering van 13 juni is de kennisbank van de Vereniging Energie Coöperaties Gelderland (VECG) gelanceerd. De kennisbank bevat een overzicht van projecten die door de 30 leden van de VECG worden uitgevoerd. Aan elk project zijn profielen gekoppeld van betrokken specialisten en documenten ter ondersteuning van nieuwe coöperatieve projecten.
Unieke kennisbank Gelderse energiecooperaties gelanceerd
Urgente oproep: Help mee onze Windaandelen bekend te maken 08-05-2018
Wij staan op de State of Fashion nacht en hebben jouw hulp nodig bij onze stand om Windpark Koningspleij aan zo veel mogelijk mensen te presenteren. De nacht van de mode is op 9 juni en we staan er van 18.00 tot 22.00 uur. Wil je meedoen, neem dan contact op met Patrick of Xeni.
Urgente oproep: Help mee onze Windaandelen bekend te maken
Info

Utrechts bedrijf mag Zonnepark Arnhem bouwen

We hebben de  aanbesteding voor een zonnepark bij de windmolens in Arnhem net niet gewonnen. De bouwrechten zijn verleend aan een projectontwikkelaar uit Utrecht. Wij wilden via coöperatie, 100% van het eigenaarschap over te dragen aan burgers. Zo blijven lusten en de lasten in de regio. Atama, een zonnepaneleninstallateur uit Elst,  zou het park gaan bouwen, Dit voordeel legt gemeente Arnhem nu naast zich neer.

Het voorstel van Rijn en IJssel Energiecoöperatie (REIJE), stichting Wiek-II en Pleij BV eindigde op de tweede plaats, met een minimaal verschil in score. Het plan van REIJE en partners zet sterk in op burgerparticipatie, lokale samenwerking en innovatie. Daarnaast hebben ze een innovatief voorstel gedaan om de opwekking van zonne- en windenergie te combineren.  Hoewel REIJE en consorten vier andere partijen achter zich lieten, moesten zij het afleggen tegen een plan uit Utrecht. Dat haalde op het onderwerp exploitatie en beheer net iets meer punten. Aan de prijs lag het niet, hier scoorden alle partijen gelijk.

 

Gemiste kans
‘Arnhem is goed bezig met het de verduurzaming van haar elektriciteitsverbruik door actief in te zetten op zon en wind, maar de keus voor een projectontwikkelaar van buiten de regio is een gemiste kans’, vindt Pim de Ridder van Wiek-II. ‘Ons plan pakt beter uit voor de lokale economie. Wij werken alleen samen met partners uit de buurt. Ook draagt ons voorstel bij aan meer bewustwording van het belang van duurzaamheid. Onze intentie is om, via coöperatie REIJE, 100% van het eigenaarschap over te dragen aan burgers. Zo blijven lusten en de lasten in de regio. Dit voordeel legt gemeente Arnhem nu naast zich neer.’

 

Lokale elementen
De keuze van Arnhem betekent ook dat de opgewekte stroom niet per se in de regio blijft. In het voorstel van REIJE en partners zou de stroom van het zonnepark deels aan de gemeente Arnhem worden geleverd. Hier zijn eerder dit jaar via een regionale energie-aanbesteding afspraken over gemaakt (zie regionale energie-aanbesteding).

Realisatie door Four Digits op basis van Plone.