Agenda
Nationaal Warmte Congres
08-11-2018
Bent u ook op zoek naar de mogelijkheden om de warmtetransitie uit te voeren? Hoe u het concreet kunt maken? Hoe we van gas naar gasloos kunnen gaan?
08-11-2018 06:00 - 17:00 — De Vereniging, Nijmegen
Nationaal Warmte Congres
Hier opgewekt
23-11-2018
Op vrijdag 23 november vindt voor de zevende keer hét evenement HIER opgewekt plaats. Met 900 bezoekers en ruim dertig sessies is het Evenement HIER opgewekt het grootste landelijke evenement voor lokale energie-initiatieven in Nederland.
23-11-2018 09:00 - 22:00 — Spant! - Bussum
Hier opgewekt
Energiecafe Gemeente Arnhem
29-11-2018
Op 29 november is er weer een Energiecafe in Arnhem
29-11-2018 16:30 - 18:30
Energiecafe Gemeente Arnhem
Aankomende agenda items...
Nieuws
Overlijden Peter van Hal 19-08-2018
Afgelopen week ontvingen we het verdrietige en schokkende nieuws dat Peter van Hal op woensdag 8 augustus door een misdrijf om het leven is gebracht.
Overlijden Peter van Hal
Meer dan 500 participanten Windpark Koningspleij 28-07-2018
De 500ste deelnemer aan het burgerwindpark Koningspleij heeft zich aangemeld
Meer dan 500 participanten Windpark Koningspleij
De Dirk Zeldenrust Duurzaamheidsprijs 28-07-2018
Op 10 november 2017 overleed Dirk Zeldenrust. Hij was een van de mensen die zijn achternaam echt eer aandeed. Hij achtervolgde Jan en alleman over allerlei onderwerpen over duurzaamheid. Ook in de vergaderingen van de Coöperatie liet hij zich meermaals gelden.
De Dirk Zeldenrust Duurzaamheidsprijs
Kom op ons zomerfeest 26-06-2018
Op 29 juni bent u welkom op ons zomerfeest. vanaf 17.00 uur in De Broedplaats (DAZO), Spijkerstraat 125, Arnhem
Kom op ons zomerfeest
Info

Utrechts bedrijf mag Zonnepark Arnhem bouwen

We hebben de  aanbesteding voor een zonnepark bij de windmolens in Arnhem net niet gewonnen. De bouwrechten zijn verleend aan een projectontwikkelaar uit Utrecht. Wij wilden via coöperatie, 100% van het eigenaarschap over te dragen aan burgers. Zo blijven lusten en de lasten in de regio. Atama, een zonnepaneleninstallateur uit Elst,  zou het park gaan bouwen, Dit voordeel legt gemeente Arnhem nu naast zich neer.

Het voorstel van Rijn en IJssel Energiecoöperatie (REIJE), stichting Wiek-II en Pleij BV eindigde op de tweede plaats, met een minimaal verschil in score. Het plan van REIJE en partners zet sterk in op burgerparticipatie, lokale samenwerking en innovatie. Daarnaast hebben ze een innovatief voorstel gedaan om de opwekking van zonne- en windenergie te combineren.  Hoewel REIJE en consorten vier andere partijen achter zich lieten, moesten zij het afleggen tegen een plan uit Utrecht. Dat haalde op het onderwerp exploitatie en beheer net iets meer punten. Aan de prijs lag het niet, hier scoorden alle partijen gelijk.

 

Gemiste kans
‘Arnhem is goed bezig met het de verduurzaming van haar elektriciteitsverbruik door actief in te zetten op zon en wind, maar de keus voor een projectontwikkelaar van buiten de regio is een gemiste kans’, vindt Pim de Ridder van Wiek-II. ‘Ons plan pakt beter uit voor de lokale economie. Wij werken alleen samen met partners uit de buurt. Ook draagt ons voorstel bij aan meer bewustwording van het belang van duurzaamheid. Onze intentie is om, via coöperatie REIJE, 100% van het eigenaarschap over te dragen aan burgers. Zo blijven lusten en de lasten in de regio. Dit voordeel legt gemeente Arnhem nu naast zich neer.’

 

Lokale elementen
De keuze van Arnhem betekent ook dat de opgewekte stroom niet per se in de regio blijft. In het voorstel van REIJE en partners zou de stroom van het zonnepark deels aan de gemeente Arnhem worden geleverd. Hier zijn eerder dit jaar via een regionale energie-aanbesteding afspraken over gemaakt (zie regionale energie-aanbesteding).

Realisatie door Four Digits op basis van Plone.