Agenda
Cooperatiecafe 18 mei
18-05-2018
Graag nodigen wij u uit voor het Cooperatiecafe op vrijdag 18 mei van 16.00 tot 18.00 uur. Dit Coöperatiecafe nemen wij u mee in de wereld van het Energieloket Midden Gelderland.
18-05-2018 16:00 - 18:00 — Molenplaats, Sonsbeek
Cooperatiecafe 18 mei
Aankomende agenda items...
Nieuws
Zonnepanelen op Elzenhof? 11-04-2018
Er is een samenwerkings-overeenkomst gesloten met Boer Wilco Nieuwenhuis van de Elzenhof voor een postcoderoosproject.
Zonnepanelen op Elzenhof?
Duurzaamheidslening gemeente Arnhem 01-04-2018
Vanaf 3 april kunt u een lening aanvragen bij de gemeente Arnhem voor duurzame maatregelen aan uw huis.
Duurzaamheidslening gemeente Arnhem
Subsidies en leningen 20-03-2018
Elk coöperatie café wordt een specifiek thema besproken waar we een kwartiertje bij stilstaan. Dit keer was het de wondere wereld van subsidies en leningen voor energieopwekking en besparen.
Subsidies en leningen
ArnhemAANdag 17-03-2018
We starten maandag 12 maart a.s. het project Arnhemaandag: 10 verschillende huishoudens zullen 10 weken pogen om energieneutraal te leven.
ArnhemAANdag
Info

Utrechts bedrijf mag Zonnepark Arnhem bouwen

We hebben de  aanbesteding voor een zonnepark bij de windmolens in Arnhem net niet gewonnen. De bouwrechten zijn verleend aan een projectontwikkelaar uit Utrecht. Wij wilden via coöperatie, 100% van het eigenaarschap over te dragen aan burgers. Zo blijven lusten en de lasten in de regio. Atama, een zonnepaneleninstallateur uit Elst,  zou het park gaan bouwen, Dit voordeel legt gemeente Arnhem nu naast zich neer.

Het voorstel van Rijn en IJssel Energiecoöperatie (REIJE), stichting Wiek-II en Pleij BV eindigde op de tweede plaats, met een minimaal verschil in score. Het plan van REIJE en partners zet sterk in op burgerparticipatie, lokale samenwerking en innovatie. Daarnaast hebben ze een innovatief voorstel gedaan om de opwekking van zonne- en windenergie te combineren.  Hoewel REIJE en consorten vier andere partijen achter zich lieten, moesten zij het afleggen tegen een plan uit Utrecht. Dat haalde op het onderwerp exploitatie en beheer net iets meer punten. Aan de prijs lag het niet, hier scoorden alle partijen gelijk.

 

Gemiste kans
‘Arnhem is goed bezig met het de verduurzaming van haar elektriciteitsverbruik door actief in te zetten op zon en wind, maar de keus voor een projectontwikkelaar van buiten de regio is een gemiste kans’, vindt Pim de Ridder van Wiek-II. ‘Ons plan pakt beter uit voor de lokale economie. Wij werken alleen samen met partners uit de buurt. Ook draagt ons voorstel bij aan meer bewustwording van het belang van duurzaamheid. Onze intentie is om, via coöperatie REIJE, 100% van het eigenaarschap over te dragen aan burgers. Zo blijven lusten en de lasten in de regio. Dit voordeel legt gemeente Arnhem nu naast zich neer.’

 

Lokale elementen
De keuze van Arnhem betekent ook dat de opgewekte stroom niet per se in de regio blijft. In het voorstel van REIJE en partners zou de stroom van het zonnepark deels aan de gemeente Arnhem worden geleverd. Hier zijn eerder dit jaar via een regionale energie-aanbesteding afspraken over gemaakt (zie regionale energie-aanbesteding).

Realisatie door Four Digits op basis van Plone.