Agenda
Weverstraat e.o. Oosterbeek Duurzaam
10-12-2018
Wij wonen hier prachtig. Echt een plekje om te koesteren, ook voor de toekomst. Een groep enthousiastelingen in- en rondom de Weverstraat heeft de koppen bij elkaar gestoken om de kansen te verkennen voor duurzaamheid van woning en woonomgeving.!
10-12-2018 19:30 - 22:30 — Concertzaal
Weverstraat e.o. Oosterbeek Duurzaam
Aankomende agenda items...
Nieuws
Verlenging collectief aanbod duurzame maatregelen 04-12-2018
Half oktober is in Arnhem een collectieve inkoopactie van start gegaan voor de aanschaf van isolatiemaatregelen en zonnepanelen.De gemeente heeft, om meer eigenaren in staat te stellen om hun woningen slim en energiezuinig te verduurzamen, besloten om de actie te verlengen tot eind januari 2019.
Verlenging collectief aanbod duurzame maatregelen
De Cooperatie is verhuisd 04-12-2018
Op 21 november is de Cooperatie verhuisd naar de Oude Kraan 72.
De Cooperatie is verhuisd
Nieuwe bestuursleden 04-12-2018
Tijdens de Algemene Ledenvergadering van 15 november zijn drie nieuwe bestuursleden benoemd.
Vacature Locatie beheerder 'Perronchef Lijn 2030' 27-10-2018
Rijn en IJssel Energiecoöperatie beheert ‘Halte 2030’ in Arnhem. Deze ruimte kan gebruikt worden door vrijwilligers en organisaties die bezighouden met energie en energiebesparing. Voor deze locatie zoeken zij een locatie beheerder.
Vacature Locatie beheerder 'Perronchef Lijn 2030'
Info

Roofgarden bijna energie neutraal, bier kan gekoeld blijven

De eerste 3 weken van juli was er onder de naam Roofgarden een openbare daktuin en festival locatie op het dak van Rozet (was de Langstraat parkeergarage). Een flink gedeelte van de energie wordt hierbij lokaal opgewekt. Rijn en IJssel energie Corporatie is met haar meet arsenaal langs geweest en concludeert dat het festival met enkele kleine ingrepen energie neutraal kan worden, zonder in te boeten aan het meest belangrijke: gekoeld bier!

Rijn en IJssel Energie is begonnen met het monitoren van het totaal verbruik en productie per minuut. Dit was dankzij Watch-E voor iedereen live op internet te volgen. Daarnaast heeft de coöperatie het verbruik van afzonderlijke apparaten gemeten. Ook is gekeken hoeveel % de zon op deze dagen geschenen heeft.

 

Het uitgebreide rapport is te lezen in de kennisbank.

 

Het verbruik van Roofgarden bleek per dag ongeveer gelijk te zijn aan wat 2 huishoudens per dag verbruiken. Met de 8 zonnepanelen die door Copernico zonne-energie geleverd zijn, is voor 1 huishouden geproduceerd. Daarnaast is er de zonnefiets, een uniek autonome energie systeem met panelen van Spara en batterijen van Frisse Energie, en gesponsord door Alliander. Dit systeem leverde per dag voor 1/3 huishouden aan energie dat verbruikt werd door de aangesloten koelkast en wisselende andere apparaten waaronder de feest LED verlichting van Relighting. In totaal is bijna ¾ van het verbruik zelf opgewekt.

 

Na goed bestuderen blijken er een paar eenvoudige verbeteringen met weinig investeringen mogelijk te zijn.  Met betere kabels en een efficiëntere bakfiets kan naar verwachting 6% meer opgewekt worden.  De grootste energieslurper bleek het tosti apparaat, dat goed was voor 24% van het totale verbruik. Het koffiezetapparaat was ook een goede besparing kandidaat. Door geen tosti’s te serveren maar lekkere broodjes en door over te gaan op ‘slow coffee’, kan al bijna ¼ van het totale energie verbruik bespaard worden. Op de broodjes kan wel een lekker gebakken eitje. Roofgarden heeft dit jaar al geëxperimenteerd met koken op zonneneergie. (zie foto)

 

Voilà, Roofgarden is dan energie neutraal!

 

Meer besparing is vrijwel zeker te vinden door 3 koelkasten, 1 vriezer en 2 bierkoelers te vervangen door nieuwe. Voor Roofgarden te duur. Maar bedenk dat dit voor hun vriezer naar schatting per jaar al vlug 100 euro zal schelen. Iets om thuis te overwegen?

Realisatie door Four Digits op basis van Plone.