Agenda
GEA Netwerkborrel
25-10-2017
Op 25 oktober 2017 is het weer zover. Wij nodigen u van harte uit voor de GEA Netwerkborrel bij Itho Daalderop in Tiel. Een gasloze toekomst met energieneutrale of energieleverende woningen. Itho Daalderop is al ruim 15 jaar bezig met het ontwikkelen van gasloze concepten om in te spelen op deze toekomst.
25-10-2017 14:00 - 16:30 — Itho Daalderop, Lingewei 2 in Tiel
GEA Netwerkborrel
Energiecafe Arnhem: Waterkracht!
26-10-2017
Arnhem heeft veel water, hoogteverschillen en Arnhem ligt aan de Nederrijn en IJssel. Welke kansen biedt dat op het vlak van energie? Daar gaan we het over hebben tijdens dit Energy Café.
26-10-2017 16:00 - 17:30 — Showroom Arnhem, Langstraat 20
NIVON Duurzame Donderdag
26-10-2017
Transitie, oftewel de overgang naar een duurzame samenleving vereist tijd, moeite, geduld en inspiratie. Elkaar stimuleren en motiveren is daarbij belangrijk.
26-10-2017 20:00 - 22:00 — De Wasserij, Molenbeekstraat 26A Arnhem
Schooldag van de Duurzaamheid 2017
27-10-2017
Vrijdag 27 oktober is het zover: dan gaan bijna 700 kinderen op 10 verschillende basisscholen in gemeente Rheden aan de slag met allerlei leuke doe-activiteiten op het gebied van duurzaamheid.
27-10-2017 09:00 - 17:00 — 10 scholen Gemeente Rheden
Schooldag van de Duurzaamheid 2017
Aankomende agenda items...
Nieuws
27 oktober: Het wordt leuk op de Schooldag van de Duurzaamheid 28-09-2017
Vrijdag 27 oktober is het zover: dan gaan bijna 700 kinderen op 10 verschillende basisscholen in gemeente Rheden aan de slag met allerlei leuke doe-activiteiten op het gebied van duurzaamheid
27 oktober: Het wordt leuk op de Schooldag van de Duurzaamheid
Arnhem gaat AAN! 19-09-2017
Op zaterdag 23 september a.s. worden zo'n 25 Arnhemse duurzame energieinitiatieven getoond. In Arnhem zijn we goed bezig. Van Malburgen tot Hoogkamp, Van Schuytgraaf tot Presikhaaf, door heel Arnhem tonen inwoners, verenigingen, instellingen en bedrijven op welke wijze zij energie besparen, of hoe zij duurzaam energie opwekken.
Arnhem gaat AAN!
Rijn en IJssel Energiecooperatie gaat voor zonnepark Koningspleij 18-09-2017
Rijn en IJssel Energiecoöperatie (REIJE) dingt mee naar de energietender van gemeente Arnhem voor het Zonnepark Koningspleij.
Rijn en IJssel Energiecooperatie gaat voor zonnepark Koningspleij
Mis niks en meld je aan voor nieuwsbrief Energieloket 05-09-2017
Vanaf oktober komt er elke maand een nieuwsbrief van het Energieloket Midden Gelderland uit vol nieuws over energiebesparen in deze regio.
Mis niks en meld je aan voor nieuwsbrief Energieloket
Info

Rijn en IJssel Energiecooperatie gaat voor zonnepark Koningspleij

Rijn en IJssel Energiecoöperatie (REIJE) dingt mee naar de energietender van gemeente Arnhem voor het Zonnepark Koningspleij.

De Energiecoöperatie heeft samen met Wiek-II en Pleij BV een voorstel ingediend bij de gemeente voor de aanleg van een zonnepark van 8 hectare, met bijna 19.000 panelen onder de windmolens die langs de Pleijroute komen. Het zonnepark wordt dan volledig eigendom van burgers uit Arnhem en omgeving.

Eind september maakt gemeente Arnhem bekend wie Zonnepark Koningspleij mag bouwen. Naast REIJE hebben vijf partijen een voorstel ingediend. De gemeente heeft een aantal criteria opgesteld waar het zonnepark aan moet voldoen. REIJE en partners zetten sterk in op innovatie, participatie en samenwerking. Naast de kostprijs, zijn dit belangrijke voorwaarden om de bouwrechten van de gemeente Arnhem te verkrijgen.

 

Optimaal ruimte- en energiegebruik
“In ons voorstel halen we zoveel mogelijk duurzame energie uit één hectare,”, vertelt Pim de Ridder van Wiek-II. “We richten het zonnepark optimaal in, met het maximale aantal zonnepanelen in een juiste opstelling. Daarnaast koppelen we wind en zon aan elkaar, via cablepooling. Heel

efficiënt wordt de stroom opgewekt door de windmolens en de zonnepanelen via dezelfde kabel aan het elektriciteitsnet geleverd. Ook zetten we in op energieopslag en onderzoeken we de mogelijkheden om een koppeling te maken met elektrisch vervoer.”

Bijzonder aan de aanbieding is ook dat alleen met lokale partijen, uit de regio Arnhem-Nijmegen, wordt gewerkt. “Alle kennis betrekken we uit de directe omgeving”, aldus De Ridder. “De zonnepanelen worden door een lokale leverancier geleverd. Bij het zonnepark willen we schapen laten grazen, die worden verzorgd door de boer die nu ook al het land in pacht heeft. Ook willen we bijenkasten plaatsen, die worden onderhouden door imkers uit de omgeving.” Zo draagt het plan bij aan meer duurzame energie, wordt de ruimte maximaal benut en is het tegelijk ook goed voor de lokale economie.

 

100% van burgers
De aanleg van het zonnepark, met ruim 19.000 zonnepanelen, kost € 4,6 miljoen. Om volledig eigenaar van het zonnepark te worden en het 100% in handen van burgers te laten komen, heeft de Rijn en IJssel Energiecoöperatie ongeveer € 1 miljoen aan eigen vermogen nodig. De bedoeling is dat dit door burgers bijeen wordt gebracht. In ruil voor hun inleg ontvangen de deelnemers rendement en dragen ze bij aan de verduurzaming van Arnhem en omgeving. Zo gebeurt dat nu ook met de windmolens, die op deze locatie gepland zijn. Het bijzondere van deze opzet is dat dan het eerste duurzame energiepark van Arnhem ook echt een burgerenergiepark zal zijn.

Realisatie door Four Digits op basis van Plone.