Agenda
Algemene Ledenvergadering 24 januari 2018
24-01-2018
Op 24 januari 2018 houdt de Rijn en IJssel Energiecoöperatie haar Algemene Ledenvergadering.
24-01-2018 20:00 - 22:30 — Wordt bekend gemaakt
Algemene Ledenvergadering 24 januari 2018
Energy cafe
22-02-2018
Op 22 februari is het eerstvolgende energy café over de voortgang van het programma New energy made in Arnhem. Uitnodiging en programma volgen later.
22-02-2018 16:30 - 18:00 — Showroom Arnhem, Langstraat 20
Energy cafe
Energy Cafe
15-03-2018
Het Energy Café is het inspirerende ontmoetingsmoment van het netwerk dat maandelijks wordt georganiseerd op de derde donderdag van de maand.
15-03-2018 16:30 - 18:30 — showroom Arnhem, Langstraat 20
Energy Cafe
Klimaatstraatfeest
14-04-2018
Op zaterdag 14 april 2018 worden de winnaars op feestelijke wijze bekend gemaakt.
14-04-2018 00:00
 Klimaatstraatfeest
Aankomende agenda items...
Nieuws
Utrechts bedrijf mag Zonnepark Arnhem bouwen 10-12-2017
We hebben de  aanbesteding voor een zonnepark bij de windmolens in Arnhem net niet gewonnen. De bouwrechten zijn verleend aan een projectontwikkelaar uit Utrecht. Wij wilden via coöperatie, 100% van het eigenaarschap over te dragen aan burgers. Zo blijven lusten en de lasten in de regio. Atama, een zonnepaneleninstallateur uit Elst,  zou het park gaan bouwen, Dit voordeel legt gemeente Arnhem nu naast zich neer.
Utrechts bedrijf mag Zonnepark Arnhem bouwen
Algemene Ledenvergadering 25-11-2017
Op 24 januari 2018 hebben wij een Algemene Ledenvergadering. Deze is om 20.00 uur in De Molenplaats, het bezoekerscentrum Sonsbeek, aan de Zypendaalseweg. Tijdens deze vergadering worden besluiten rondom het Windpark Koningspleij genomen. Iedereen is welkom, alleen leden mogen stemmen.
Algemene Ledenvergadering
Wij willen Eneco behouden 23-11-2017
Word lid van de Enecooperatie en houd Eneco in publieke handen! Samen gaan we voor een duurzame energievoorziening en een duurzaam rendement. Lidmaatschap bedraagt éénmalig € 15 en u bepaalt met de leden van Enecooperatie hoe wij dat gaan doen.
Wij willen Eneco behouden
Film Windpark op RTV Arnhem 22-11-2017
OP RTV Arnhem is deze week een item uitgezonden over Windpark Koningspleij.
Film Windpark op RTV Arnhem
Info

Rijn en IJssel Energiecooperatie gaat voor zonnepark Koningspleij

Rijn en IJssel Energiecoöperatie (REIJE) dingt mee naar de energietender van gemeente Arnhem voor het Zonnepark Koningspleij.

De Energiecoöperatie heeft samen met Wiek-II en Pleij BV een voorstel ingediend bij de gemeente voor de aanleg van een zonnepark van 8 hectare, met bijna 19.000 panelen onder de windmolens die langs de Pleijroute komen. Het zonnepark wordt dan volledig eigendom van burgers uit Arnhem en omgeving.

Eind september maakt gemeente Arnhem bekend wie Zonnepark Koningspleij mag bouwen. Naast REIJE hebben vijf partijen een voorstel ingediend. De gemeente heeft een aantal criteria opgesteld waar het zonnepark aan moet voldoen. REIJE en partners zetten sterk in op innovatie, participatie en samenwerking. Naast de kostprijs, zijn dit belangrijke voorwaarden om de bouwrechten van de gemeente Arnhem te verkrijgen.

 

Optimaal ruimte- en energiegebruik
“In ons voorstel halen we zoveel mogelijk duurzame energie uit één hectare,”, vertelt Pim de Ridder van Wiek-II. “We richten het zonnepark optimaal in, met het maximale aantal zonnepanelen in een juiste opstelling. Daarnaast koppelen we wind en zon aan elkaar, via cablepooling. Heel

efficiënt wordt de stroom opgewekt door de windmolens en de zonnepanelen via dezelfde kabel aan het elektriciteitsnet geleverd. Ook zetten we in op energieopslag en onderzoeken we de mogelijkheden om een koppeling te maken met elektrisch vervoer.”

Bijzonder aan de aanbieding is ook dat alleen met lokale partijen, uit de regio Arnhem-Nijmegen, wordt gewerkt. “Alle kennis betrekken we uit de directe omgeving”, aldus De Ridder. “De zonnepanelen worden door een lokale leverancier geleverd. Bij het zonnepark willen we schapen laten grazen, die worden verzorgd door de boer die nu ook al het land in pacht heeft. Ook willen we bijenkasten plaatsen, die worden onderhouden door imkers uit de omgeving.” Zo draagt het plan bij aan meer duurzame energie, wordt de ruimte maximaal benut en is het tegelijk ook goed voor de lokale economie.

 

100% van burgers
De aanleg van het zonnepark, met ruim 19.000 zonnepanelen, kost € 4,6 miljoen. Om volledig eigenaar van het zonnepark te worden en het 100% in handen van burgers te laten komen, heeft de Rijn en IJssel Energiecoöperatie ongeveer € 1 miljoen aan eigen vermogen nodig. De bedoeling is dat dit door burgers bijeen wordt gebracht. In ruil voor hun inleg ontvangen de deelnemers rendement en dragen ze bij aan de verduurzaming van Arnhem en omgeving. Zo gebeurt dat nu ook met de windmolens, die op deze locatie gepland zijn. Het bijzondere van deze opzet is dat dan het eerste duurzame energiepark van Arnhem ook echt een burgerenergiepark zal zijn.

Realisatie door Four Digits op basis van Plone.