Agenda
Hier opgewekt
23-11-2018
Op vrijdag 23 november vindt voor de zevende keer hét evenement HIER opgewekt plaats. Met 900 bezoekers en ruim dertig sessies is het Evenement HIER opgewekt het grootste landelijke evenement voor lokale energie-initiatieven in Nederland.
23-11-2018 09:00 - 22:00 — Spant! - Bussum
Hier opgewekt
Aankomende agenda items...
Nieuws
Kom op ons zomerfeest 26-06-2018
Op 29 juni bent u welkom op ons zomerfeest. vanaf 17.00 uur in De Broedplaats (DAZO), Spijkerstraat 125, Arnhem
Kom op ons zomerfeest
Minister Wiebes kondigt beleid stimulering lokale hernieuwbare energieproductie aan 20-06-2018
Minister Wiebes kondigt in zijn brief aan de Tweede Kamer van 15 juni j.l. aan hoe hij het stimuleringsbeleid voor lokale hernieuwbare elektriciteitsproductie wil vormgeven. In de brief bespreekt hij verschillende regelingen en aanpassingen van het huidige beleid, waaronder de de salderingsregeling, de postcoderoosregeling, en een ontwikkelfonds voor coöperaties.
Minister Wiebes kondigt beleid stimulering lokale hernieuwbare energieproductie aan
Unieke kennisbank Gelderse energiecooperaties gelanceerd 20-06-2018
Tijdens de ledenvergadering van 13 juni is de kennisbank van de Vereniging Energie Coöperaties Gelderland (VECG) gelanceerd. De kennisbank bevat een overzicht van projecten die door de 30 leden van de VECG worden uitgevoerd. Aan elk project zijn profielen gekoppeld van betrokken specialisten en documenten ter ondersteuning van nieuwe coöperatieve projecten.
Unieke kennisbank Gelderse energiecooperaties gelanceerd
Urgente oproep: Help mee onze Windaandelen bekend te maken 08-05-2018
Wij staan op de State of Fashion nacht en hebben jouw hulp nodig bij onze stand om Windpark Koningspleij aan zo veel mogelijk mensen te presenteren. De nacht van de mode is op 9 juni en we staan er van 18.00 tot 22.00 uur. Wil je meedoen, neem dan contact op met Patrick of Xeni.
Urgente oproep: Help mee onze Windaandelen bekend te maken
Info

Rijn en IJssel Energiecooperatie gaat voor zonnepark Koningspleij

Rijn en IJssel Energiecoöperatie (REIJE) dingt mee naar de energietender van gemeente Arnhem voor het Zonnepark Koningspleij.

De Energiecoöperatie heeft samen met Wiek-II en Pleij BV een voorstel ingediend bij de gemeente voor de aanleg van een zonnepark van 8 hectare, met bijna 19.000 panelen onder de windmolens die langs de Pleijroute komen. Het zonnepark wordt dan volledig eigendom van burgers uit Arnhem en omgeving.

Eind september maakt gemeente Arnhem bekend wie Zonnepark Koningspleij mag bouwen. Naast REIJE hebben vijf partijen een voorstel ingediend. De gemeente heeft een aantal criteria opgesteld waar het zonnepark aan moet voldoen. REIJE en partners zetten sterk in op innovatie, participatie en samenwerking. Naast de kostprijs, zijn dit belangrijke voorwaarden om de bouwrechten van de gemeente Arnhem te verkrijgen.

 

Optimaal ruimte- en energiegebruik
“In ons voorstel halen we zoveel mogelijk duurzame energie uit één hectare,”, vertelt Pim de Ridder van Wiek-II. “We richten het zonnepark optimaal in, met het maximale aantal zonnepanelen in een juiste opstelling. Daarnaast koppelen we wind en zon aan elkaar, via cablepooling. Heel

efficiënt wordt de stroom opgewekt door de windmolens en de zonnepanelen via dezelfde kabel aan het elektriciteitsnet geleverd. Ook zetten we in op energieopslag en onderzoeken we de mogelijkheden om een koppeling te maken met elektrisch vervoer.”

Bijzonder aan de aanbieding is ook dat alleen met lokale partijen, uit de regio Arnhem-Nijmegen, wordt gewerkt. “Alle kennis betrekken we uit de directe omgeving”, aldus De Ridder. “De zonnepanelen worden door een lokale leverancier geleverd. Bij het zonnepark willen we schapen laten grazen, die worden verzorgd door de boer die nu ook al het land in pacht heeft. Ook willen we bijenkasten plaatsen, die worden onderhouden door imkers uit de omgeving.” Zo draagt het plan bij aan meer duurzame energie, wordt de ruimte maximaal benut en is het tegelijk ook goed voor de lokale economie.

 

100% van burgers
De aanleg van het zonnepark, met ruim 19.000 zonnepanelen, kost € 4,6 miljoen. Om volledig eigenaar van het zonnepark te worden en het 100% in handen van burgers te laten komen, heeft de Rijn en IJssel Energiecoöperatie ongeveer € 1 miljoen aan eigen vermogen nodig. De bedoeling is dat dit door burgers bijeen wordt gebracht. In ruil voor hun inleg ontvangen de deelnemers rendement en dragen ze bij aan de verduurzaming van Arnhem en omgeving. Zo gebeurt dat nu ook met de windmolens, die op deze locatie gepland zijn. Het bijzondere van deze opzet is dat dan het eerste duurzame energiepark van Arnhem ook echt een burgerenergiepark zal zijn.

Realisatie door Four Digits op basis van Plone.