Agenda
Klimaatstraatfeest
14-04-2018
Op zaterdag 14 april 2018 worden de winnaars op feestelijke wijze bekend gemaakt.
14-04-2018 00:00
 Klimaatstraatfeest
Energy cafe
19-04-2018
Het Energy Café is het inspirerende ontmoetingsmoment van het netwerk dat maandelijks wordt georganiseerd op de derde donderdag van de maand.
19-04-2018 16:30 - 18:30 — Showroom Arnhem, Langstraat 20
Energy cafe
Aankomende agenda items...
Nieuws
Susidies en leningen 20-03-2018
Elk coöperatie café wordt een specifiek thema besproken waar we een kwartiertje bij stilstaan. Dit keer was het de wondere wereld van subsidies en leningen voor energieopwekking en besparen.
Susidies en leningen
ArnhemAANdag 17-03-2018
We starten maandag 12 maart a.s. het project Arnhemaandag: 10 verschillende huishoudens zullen 10 weken pogen om energieneutraal te leven.
ArnhemAANdag
Ga de energie uitdaging aan op ArnhemAANdag 17-03-2018
Het startschot is gegeven: Arnhem is AAN! Tien weken lang dagen Bekende Arnhemmers inwoners van de stad uit om energie te besparen met zogenaamde ArnhemAANdag-challenges. Elke challenge past in een groter energie thema. Estée Strooker, presentatrice en kok bij 24Kitchen en eigenaar van ‘t Amusement en saladebar Slaatje-Bla in Arnhem, trapte het project af met een challenge om gasloos te koken.
Ga de energie uitdaging aan op ArnhemAANdag
Nieuwe penningmeester 13-02-2018
Tijdens de ledenvergadering van 24 januari 2018 hebben de leden Derk te Bokkel benoemd als bestuurslid met als functie Penningmeester. George Lagerberg blijft wel gewoon algemeen bestuurslid.
Nieuwe penningmeester
Info

Rijn en IJssel Energiecooperatie gaat voor zonnepark Koningspleij

Rijn en IJssel Energiecoöperatie (REIJE) dingt mee naar de energietender van gemeente Arnhem voor het Zonnepark Koningspleij.

De Energiecoöperatie heeft samen met Wiek-II en Pleij BV een voorstel ingediend bij de gemeente voor de aanleg van een zonnepark van 8 hectare, met bijna 19.000 panelen onder de windmolens die langs de Pleijroute komen. Het zonnepark wordt dan volledig eigendom van burgers uit Arnhem en omgeving.

Eind september maakt gemeente Arnhem bekend wie Zonnepark Koningspleij mag bouwen. Naast REIJE hebben vijf partijen een voorstel ingediend. De gemeente heeft een aantal criteria opgesteld waar het zonnepark aan moet voldoen. REIJE en partners zetten sterk in op innovatie, participatie en samenwerking. Naast de kostprijs, zijn dit belangrijke voorwaarden om de bouwrechten van de gemeente Arnhem te verkrijgen.

 

Optimaal ruimte- en energiegebruik
“In ons voorstel halen we zoveel mogelijk duurzame energie uit één hectare,”, vertelt Pim de Ridder van Wiek-II. “We richten het zonnepark optimaal in, met het maximale aantal zonnepanelen in een juiste opstelling. Daarnaast koppelen we wind en zon aan elkaar, via cablepooling. Heel

efficiënt wordt de stroom opgewekt door de windmolens en de zonnepanelen via dezelfde kabel aan het elektriciteitsnet geleverd. Ook zetten we in op energieopslag en onderzoeken we de mogelijkheden om een koppeling te maken met elektrisch vervoer.”

Bijzonder aan de aanbieding is ook dat alleen met lokale partijen, uit de regio Arnhem-Nijmegen, wordt gewerkt. “Alle kennis betrekken we uit de directe omgeving”, aldus De Ridder. “De zonnepanelen worden door een lokale leverancier geleverd. Bij het zonnepark willen we schapen laten grazen, die worden verzorgd door de boer die nu ook al het land in pacht heeft. Ook willen we bijenkasten plaatsen, die worden onderhouden door imkers uit de omgeving.” Zo draagt het plan bij aan meer duurzame energie, wordt de ruimte maximaal benut en is het tegelijk ook goed voor de lokale economie.

 

100% van burgers
De aanleg van het zonnepark, met ruim 19.000 zonnepanelen, kost € 4,6 miljoen. Om volledig eigenaar van het zonnepark te worden en het 100% in handen van burgers te laten komen, heeft de Rijn en IJssel Energiecoöperatie ongeveer € 1 miljoen aan eigen vermogen nodig. De bedoeling is dat dit door burgers bijeen wordt gebracht. In ruil voor hun inleg ontvangen de deelnemers rendement en dragen ze bij aan de verduurzaming van Arnhem en omgeving. Zo gebeurt dat nu ook met de windmolens, die op deze locatie gepland zijn. Het bijzondere van deze opzet is dat dan het eerste duurzame energiepark van Arnhem ook echt een burgerenergiepark zal zijn.

Realisatie door Four Digits op basis van Plone.