Agenda
Week van het Wonen
28-05-2018
Doe en denk mee tijdens de week van het wonen
Kunt u uw woning comfortabeler en veiliger maken? Hoe kunt u uw woning verduurzamen? Is wonen zonder aardgas al mogelijk? Wilt u meedenken over welk type woningen er gebouwd zouden moeten worden op vrijkomende locaties in onze gemeente? Hoe draagt u eraan bij dat het prettig leven is in uw buurt?
28-05-2018 - 02-06-2018 — Diverse plekken Renkum
Week van het Wonen
Energietransitie en de rol van burgers
15-06-2018
De initiatiefnemers van Burgers Geven Energie en de Radboud Universiteit (sectie Geografie, Planologie en Milieu) organiseren vrijdagmiddag 15 juni a.s. een lezing en debat over de toekomst van de energietransitie en de rol van burgers.
15-06-2018 11:00 - 16:30 — Onder de molens van Windpark Nijmegen-Betuwe.
Energietransitie en de rol van burgers
ALV Cooperatie
21-06-2018
Op 21 juni a.s. is de ALV. Dan presenteren wij o.a. het jaarverslag van 2017 en nieuwe ontwikkelingen over het Windpark.
21-06-2018 20:00 - 22:30 — Molenplaats, Sonsbeek
ALV Cooperatie
Seizoensafsluiting 2018
29-06-2018
Een feestje ter bezegeling van een roerig seizoen. Er is veel aan de hand in duurzaamheidsland! Laten we dat samen vieren en bespreken. Reserveer de datum!!
29-06-2018 16:30 - 19:00 — wordt nog bekend gemaakt
Seizoensafsluiting 2018
Aankomende agenda items...
Nieuws
Urgente oproep: Help mee onze Windaandelen bekend te maken 08-05-2018
Wij staan met een klein molentje bij H80 en hebben jouw hulp nodig bij onze stand om Windpark Koningspleij aan zo veel mogelijk mensen te presenteren van 10 mei t/m zondag 13 mei. We zoeken windambassadeurs voor shifts van 3 uur (12-15, 15-18, 18-21 en 21-00 uur). Voor meer informatie en inschrijven kun je in het rooster kijken of contact opnemen met Patrick of Xeni.
Urgente oproep: Help mee onze Windaandelen bekend te maken
Het uitzonderlijke verhaal van Pascal 03-05-2018
Pascal Saul uit Rijkerswoerd heeft zelf zijn woning energieneutraal gemaakt. Lees hieronder het hele verhaal.
Het uitzonderlijke verhaal van Pascal
Zonnepanelen op Elzenhof? 11-04-2018
Er is een samenwerkings-overeenkomst gesloten met Boer Wilco Nieuwenhuis van de Elzenhof voor een postcoderoosproject.
Zonnepanelen op Elzenhof?
Duurzaamheidslening gemeente Arnhem 01-04-2018
Vanaf 3 april kunt u een lening aanvragen bij de gemeente Arnhem voor duurzame maatregelen aan uw huis.
Duurzaamheidslening gemeente Arnhem
Info

Het uitzonderlijke verhaal van Pascal

Pascal Saul uit Rijkerswoerd heeft zelf zijn woning energieneutraal gemaakt. Lees hieronder het hele verhaal.

Energie besparen als hobby

Samen met mijn vriendin woon ik in een tussenwoning in Rijkerswoerd- West. In 2013 kochten wij deze woning, die we volledig gerenoveerd en verbeterd hebben. Er waren al energiebesparende maatregelen genomen tijdens de bouw, maar inmiddels wonen wij geheel gasloos en wekken wij onze energie zelf op. Ik zie het als een investering die goed is voor het milieu en voor mijn portemonnee. De ervaring die ik heb opgedaan met duurzaam renoveren deel ik graag met anderen.

 

Lichtgewicht zonnepanelen

Door een vriend raakte ik enthousiast over zonnepanelen. Ik nodigde verschillende adviseurs uit, maar onze woning bleek ongeschikt voor zonnepanelen. Mijn dakconstructie kon het gewicht van de zonnepanelen en ballast niet aan; er was kans dat het dak zou instorten, zei de leverancier van de dakplaten. Een jaar later ging ik opnieuw op zoek. Toen was er wel een leverancier met een revolutionair lichtgewichtsysteem. De opluchting was groot! De zonnepanelen kwamen er. En ook nog in oost-westopstelling, waardoor er uiteindelijk ruimte was voor 20 dunne-film-zonnepanelen.


Gasloos wonen

De volgende stap was de installatie van een warmtepomp. Omdat de overheid een investeringssubsidie duurzame energie beschikbaar stelde en een klein opwekkingsoverschot was ontstaan, kon de CV-ketel de deur uit. De lucht-water-warmte- pomp verwarmt en koelt het huis. We kookten al elektrisch, dus nu gebruiken we helemaal geen gas meer. Met daar bovenop nog een kleine investering in winddelen hebben wij nage- noeg geen energierekening meer. Het installeren en uitzoeken heb ik vooral zelf gedaan. Daarmee zijn de investeringen naar verwachting binnen acht jaar terugverdiend.


Meten is weten

Het elektriciteitsverbruik houden we nauwkeurig in de gaten. Door de warmtepomp en het bijbehorende CV-circuit op een juiste manier af

te stellen, bespaar ik weer energie! Ook besparen we energie met een pompschakelaar voor de vloerverwarming en DBE’s in de radiatoren, met energiezuinige apparaten en LED-verlichting. Het is echt een hobby het energieverbruik te monitoren en te verlagen waar mogelijk, want ‘meten is weten’!


Toekomstplannen

Het volgende project is het integreren van de techniek in huis door middel van domotica. De mogelijkheden zijn eindeloos. Bijvoorbeeld: als de zon onder gaat, gaan de lampen achter de bank aan, maar je kunt ook de luchtvochtigheid in de douche meten zodat het ventilatiesysteem op tijd een standje hoger gaat. Met een smartphone kan ik ook alle gegevens van de apparaten inzien. Het is allemaal wat technisch, maar daar ligt mijn interesse. Voor de toekomst staat een elektrische auto nog op mijn wensenlijst.


Advies

Ik heb veel informatie op internet en technische forums gevonden. Hoe meer je over duurzaamheid en energie besparen leest, hoe meer je er in gaat geloven. Wie ook aan de slag wil gaan in zijn huis adviseer ik: kijk goed rond wat er allemaal mogelijk is, verdiep je in de materie en houd alvast rekening met installaties die je wellicht op een later moment gaat aansluiten.

 

Meer weten over de technische details, die vindt u hier.

Je kunt contact opnemen met Pascal via pascal@saul.nu

Realisatie door Four Digits op basis van Plone.