Agenda
ALV Rijn en IJssel energie Cooperatie
15-11-2018
Op 15 november houden wij onze volgende Algemene Ledenvergadering. De vergadering wordt gehouden in ons nieuwe gebouw aan de Oude Kraan 72 6811 LL Arnhem U bent van harte welkom.
15-11-2018 20:00 - 22:30
ALV Rijn en IJssel energie Cooperatie
Hier opgewekt
23-11-2018
Op vrijdag 23 november vindt voor de zevende keer hét evenement HIER opgewekt plaats. Met 900 bezoekers en ruim dertig sessies is het Evenement HIER opgewekt het grootste landelijke evenement voor lokale energie-initiatieven in Nederland.
23-11-2018 09:00 - 22:00 — Spant! - Bussum
Hier opgewekt
Energiecafe Gemeente Arnhem
29-11-2018
Op 29 november is er weer een Energiecafe in Arnhem
29-11-2018 16:30 - 18:30
Energiecafe Gemeente Arnhem
Aankomende agenda items...
Nieuws
Vacature Locatie beheerder 'Perronchef Lijn 2030' 27-10-2018
Rijn en IJssel Energiecoöperatie beheert ‘Halte 2030’ in Arnhem. Deze ruimte kan gebruikt worden door vrijwilligers en organisaties die bezighouden met energie en energiebesparing. Voor deze locatie zoeken zij een locatie beheerder.
Vacature Locatie beheerder 'Perronchef Lijn 2030'
Overlijden Peter van Hal 19-08-2018
Afgelopen week ontvingen we het verdrietige en schokkende nieuws dat Peter van Hal op woensdag 8 augustus door een misdrijf om het leven is gebracht.
Overlijden Peter van Hal
Meer dan 500 participanten Windpark Koningspleij 28-07-2018
De 500ste deelnemer aan het burgerwindpark Koningspleij heeft zich aangemeld
Meer dan 500 participanten Windpark Koningspleij
De Dirk Zeldenrust Duurzaamheidsprijs 28-07-2018
Op 10 november 2017 overleed Dirk Zeldenrust. Hij was een van de mensen die zijn achternaam echt eer aandeed. Hij achtervolgde Jan en alleman over allerlei onderwerpen over duurzaamheid. Ook in de vergaderingen van de Coöperatie liet hij zich meermaals gelden.
De Dirk Zeldenrust Duurzaamheidsprijs
Info

Het uitzonderlijke verhaal van Pascal

Pascal Saul uit Rijkerswoerd heeft zelf zijn woning energieneutraal gemaakt. Lees hieronder het hele verhaal.

Energie besparen als hobby

Samen met mijn vriendin woon ik in een tussenwoning in Rijkerswoerd- West. In 2013 kochten wij deze woning, die we volledig gerenoveerd en verbeterd hebben. Er waren al energiebesparende maatregelen genomen tijdens de bouw, maar inmiddels wonen wij geheel gasloos en wekken wij onze energie zelf op. Ik zie het als een investering die goed is voor het milieu en voor mijn portemonnee. De ervaring die ik heb opgedaan met duurzaam renoveren deel ik graag met anderen.

 

Lichtgewicht zonnepanelen

Door een vriend raakte ik enthousiast over zonnepanelen. Ik nodigde verschillende adviseurs uit, maar onze woning bleek ongeschikt voor zonnepanelen. Mijn dakconstructie kon het gewicht van de zonnepanelen en ballast niet aan; er was kans dat het dak zou instorten, zei de leverancier van de dakplaten. Een jaar later ging ik opnieuw op zoek. Toen was er wel een leverancier met een revolutionair lichtgewichtsysteem. De opluchting was groot! De zonnepanelen kwamen er. En ook nog in oost-westopstelling, waardoor er uiteindelijk ruimte was voor 20 dunne-film-zonnepanelen.


Gasloos wonen

De volgende stap was de installatie van een warmtepomp. Omdat de overheid een investeringssubsidie duurzame energie beschikbaar stelde en een klein opwekkingsoverschot was ontstaan, kon de CV-ketel de deur uit. De lucht-water-warmte- pomp verwarmt en koelt het huis. We kookten al elektrisch, dus nu gebruiken we helemaal geen gas meer. Met daar bovenop nog een kleine investering in winddelen hebben wij nage- noeg geen energierekening meer. Het installeren en uitzoeken heb ik vooral zelf gedaan. Daarmee zijn de investeringen naar verwachting binnen acht jaar terugverdiend.


Meten is weten

Het elektriciteitsverbruik houden we nauwkeurig in de gaten. Door de warmtepomp en het bijbehorende CV-circuit op een juiste manier af

te stellen, bespaar ik weer energie! Ook besparen we energie met een pompschakelaar voor de vloerverwarming en DBE’s in de radiatoren, met energiezuinige apparaten en LED-verlichting. Het is echt een hobby het energieverbruik te monitoren en te verlagen waar mogelijk, want ‘meten is weten’!


Toekomstplannen

Het volgende project is het integreren van de techniek in huis door middel van domotica. De mogelijkheden zijn eindeloos. Bijvoorbeeld: als de zon onder gaat, gaan de lampen achter de bank aan, maar je kunt ook de luchtvochtigheid in de douche meten zodat het ventilatiesysteem op tijd een standje hoger gaat. Met een smartphone kan ik ook alle gegevens van de apparaten inzien. Het is allemaal wat technisch, maar daar ligt mijn interesse. Voor de toekomst staat een elektrische auto nog op mijn wensenlijst.


Advies

Ik heb veel informatie op internet en technische forums gevonden. Hoe meer je over duurzaamheid en energie besparen leest, hoe meer je er in gaat geloven. Wie ook aan de slag wil gaan in zijn huis adviseer ik: kijk goed rond wat er allemaal mogelijk is, verdiep je in de materie en houd alvast rekening met installaties die je wellicht op een later moment gaat aansluiten.

 

Meer weten over de technische details, die vindt u hier.

Je kunt contact opnemen met Pascal via pascal@saul.nu

Realisatie door Four Digits op basis van Plone.