Het rapport "landschap met een Rheden" in ontvangst genomen
Het rapport "landschap met een Rheden" in ontvangst genomen
Agenda
Nieuwe website live
01-01-2019
Op 1 januari gaat onze nieuwe website live.
01-01-2019 00:00 - 00:05
Nieuwe website live
Aankomende agenda items...
Nieuws
Verlenging collectief aanbod duurzame maatregelen 04-12-2018
Half oktober is in Arnhem een collectieve inkoopactie van start gegaan voor de aanschaf van isolatiemaatregelen en zonnepanelen.De gemeente heeft, om meer eigenaren in staat te stellen om hun woningen slim en energiezuinig te verduurzamen, besloten om de actie te verlengen tot eind januari 2019.
Verlenging collectief aanbod duurzame maatregelen
De Cooperatie is verhuisd 04-12-2018
Op 21 november is de Cooperatie verhuisd naar de Oude Kraan 72.
De Cooperatie is verhuisd
Nieuwe bestuursleden 04-12-2018
Tijdens de Algemene Ledenvergadering van 15 november zijn drie nieuwe bestuursleden benoemd.
Vacature Locatie beheerder 'Perronchef Lijn 2030' 27-10-2018
Rijn en IJssel Energiecoöperatie beheert ‘Halte 2030’ in Arnhem. Deze ruimte kan gebruikt worden door vrijwilligers en organisaties die bezighouden met energie en energiebesparing. Voor deze locatie zoeken zij een locatie beheerder.
Vacature Locatie beheerder 'Perronchef Lijn 2030'
Info

Het rapport "Landschap met een Rheden" in ontvangst genomen

De werkgroep “Energie uit ons Landschap” heeft via Ronald Buiting advies het onderzoeksrapport in ontvangst genomen en besproken: Landschap met een Rheden.
Het rapport "Landschap met een Rheden" in ontvangst genomen

Het rapport "landschap met een Rheden" in ontvangst genomen

Dit rapport is opgesteld als afstudeerwerkstuk van twee studenten van Van Hall Larenstein te Velp: Maurits de Groot en Jacob-Jan Blaakmeer.

 

Het rapport is een onderzoek naar de beschikbaarheid van duurzame energie vanuit biomassa vanuit het landschap van Rheden.

Hierbij spelen twee uitgangspunten een belangrijke rol:

  • het landschap moet qua identiteit en kwaliteit erop minimaal gelijk blijven. Liever erop vooruit gaan bijvoorbeeld door toename diversiteit
  • de biomassa moet zakelijk oogstbaar zijn (rendement)

 

Het rapport concludeert dat jaarlijks tussen 600.000 en 750.000 kilo biomassa vrij komt vanuit de eigendommen van verschillende (deels particuliere) bezitters. Door de combinatie met andere beheer – en onderhoudswerkzaamheden en de inzet van SW medewerkers is het mogelijk hiervan een zakelijke operatie te maken.

 

Voorwaarde is dat landgoedeigenaren (en anderen) met elkaar een visie delen en hun onderhoud en winning gezamenlijk afspreken.

 

De tussenkomst van een lokale energiemaatschappij (de Coöperatie) is noodzakelijk om vraag en aanbod bijeen te brengen. Lokaal omdat voorkomen moet worden dat er gesleept wordt met biomassa en om te voorzien in een lokale vraag (aan energie).

 

Het rapport bepleit het vervaardigen van zogenaamde chips, een variant (iets groter) van de versnipperde takken en andere houtige massa. Indien deze gedroogd tot gemiddeld 35% vocht, dan is dat een goede brandstof voor enkel grote kachels bij forse gebruikers (instellingen, zwembad, sporthal) of voor ongeveer 380.000 kubieke meter gas.

 

Meer over Ronald Buiting Advies

Realisatie door Four Digits op basis van Plone.