Druk bezochte middag energie aandeel
Druk bezochte middag energie aandeel
Agenda
Nieuwe website live
01-01-2019
Op 1 januari gaat onze nieuwe website live.
01-01-2019 00:00 - 00:05
Nieuwe website live
Aankomende agenda items...
Nieuws
Verlenging collectief aanbod duurzame maatregelen 04-12-2018
Half oktober is in Arnhem een collectieve inkoopactie van start gegaan voor de aanschaf van isolatiemaatregelen en zonnepanelen.De gemeente heeft, om meer eigenaren in staat te stellen om hun woningen slim en energiezuinig te verduurzamen, besloten om de actie te verlengen tot eind januari 2019.
Verlenging collectief aanbod duurzame maatregelen
De Cooperatie is verhuisd 04-12-2018
Op 21 november is de Cooperatie verhuisd naar de Oude Kraan 72.
De Cooperatie is verhuisd
Nieuwe bestuursleden 04-12-2018
Tijdens de Algemene Ledenvergadering van 15 november zijn drie nieuwe bestuursleden benoemd.
Vacature Locatie beheerder 'Perronchef Lijn 2030' 27-10-2018
Rijn en IJssel Energiecoöperatie beheert ‘Halte 2030’ in Arnhem. Deze ruimte kan gebruikt worden door vrijwilligers en organisaties die bezighouden met energie en energiebesparing. Voor deze locatie zoeken zij een locatie beheerder.
Vacature Locatie beheerder 'Perronchef Lijn 2030'
Info

Energie Aandeel

Liander heeft een bijzonder initiatief gelanceerd namelijk Energie Aandeel. Wat houdt het in en wat kan je er mee?

Om een misverstand uit de weg te ruimen: een energieaandeel heeft niets met aandelen te maken. Maar wat is het dan wel?  Eigenlijk heel simpel. Het energieaandeel neemt lastige administratie uit handen.

 

Liander heeft namelijk als netbeheerder de meetgegevens van miljoenen aansluitingen en kan dit aan collectieven ter beschikking stellen. Het ei van Columbus!

 

Iedere gebruiker kan zo zien wat het totaal opgewekte vermogen door het collectief is, en welk individueel ‘aandeel’ hij/zij daarin heeft. Deze gegevens kunnen vervolgens gebruikt worden om de totale vergoeding van de energieleverancier her te verdelen naar de individuele leden van het collectief. Met Energieaandeel is wel nog steeds een energieleverancier nodig die een vergoeding geeft voor de opgewekte energie van het collectief.

 

Hoe is energieaandeel te gebruiken? Bijvoorbeeld door zonnepanelen op het appartementencomplex naast je eigen woning te plaatsen, omdat je zelf in een monument woont. De energie die dit systeem levert wordt door Liander gemeten. Stel je hebt 5 van de 50 panelen op het dak in je bezit, dan heb je recht op 1/10 deel van deze energie. Liander verstrekt met energieaandeel netjes de gegevens die nodig zijn voor de verrekening van de energie.

 

So far so good. De enige die nog echt in de weg zit is de belastingdienst. Zij wil namelijk wel energiebelasting heffen over de stroom die verrekend wordt. De kosten van panelen, installatie en onderhoud plus de energiebelasting over de energie die dit systeem levert, maakt het dat de stroom echter veel duurder wordt dan 22 cent. Dus eigenlijk heeft Liander een meetinstrument geleverd voor een probleem dat we binnenkort hopen te hebben. Namelijk, hoe ga je alles meten wanneer je over meer aansluitingen mag salderen. Op zich wel slim van Liander om dit nu al te lanceren. Het kan de politiek lekker wakker schudden. Beste politiek, doe je best. De handschoen is opgepakt.

 

Meer informatie: www.energieaandeel.nl

Realisatie door Four Digits op basis van Plone.